ANTIČKO NASLJEĐE ZAGREBA I NARONE

Objavljeno: 15. stu. 2017

  |  Ključne riječi: , , , , , , , ,

U petak, 10. studenog 2017., u sklopu nastave Povijesti, obišli smo nekoliko nalazišta antičkih predmeta u srcu Zagreba i nastavu završili posjetom izložbi u Klovićevim dvorima.

Najprije smo otišli u lapidarij Arheološkog muzeja u kojem se čuvaju kameni antički spomenici: miljokazi, natpisi, statue, sarkofazi i sl. Nakon toga, prošetali smo do Petrinjske ulice gdje smo posjetili nalazište kamene glave antičkog “bradatog Rimljanina” koji je na tom mjestu pronađen 1870., pri kopanju bunara. Uputili smo se na Trg bana Josipa Jelačića i prisjetili se cara Dioklecijana čiji lik krasi novčić koji je pronađen u temeljima zgrade na Trgu. Bakačevom ulicom uspeli smo se na Kaptol gdje se na vanjskom zidu renesansne kule, uz katedralu, nalazi romantičan nadgrobni spomenik iz 1. st. Rimljanina Gaja supruzi Akoniji.

Preko Dolca smo se Radićevom uputili na Gornji grad pogledati izložbu “Fantastična bića antičke Narone” u Klovićevim dvorima. Izložaka nije bilo puno pa je nastavnica osmislila kviz o prepoznatljivim “fantastičnim bićima”.

Do sljedećeg zanimljivog nastavnog izazova – vidimo se u školi!

Pogledajte galeriju slika:
Komentari su
isključeni

Kako bismo bili u skladu s novom Općom odredbom o zaštiti podataka ažurirali smo našu politiku privatnosti i upotrebe kolačića. Kolačiće koristimo kako bismo mogli ispravno prikazati sadržaj i analizirati korištenje web stranice.

U svakom trenutku možete blokirati kolačiće pomoću odgovarajuće postavke web preglednika. Ukoliko blokirate kolačiće, upotreba ove web stranice možda neće biti u potpunosti moguća.

Želite li saznati više o privatnosti i kolačićima, molimo Vas da pročitate Pravila privatnosti i Postavke kolačića.