MEĐUPREDMETNI SADRŽAJI – GRAĐANSKI ODGOJ I PODUZETNIŠTVO

Osim redovnih, izbornih i fakultativnih nastavnih predmeta, učenike Gimnazija priprema za kompetentno sudjelovanje u građanskom društvu, demokratskim procesima i tržištu rada.

Povodom Međunarodnog dana bijeloga štapa, 14. listopada 2016. god. posjetili smo Knjižnicu za slijepe u Šenoinoj ulici u Zagrebu, upoznali se s posebitostima knjižničke građe, vrstama knjižničke građe i načinom posuđivanja knjiga.
U knjižničkoj tiskari mogli smo pratiti tijek nastanka knjige na brajevom pismu.
Najzanimljiviji nam je bio interaktivni susret s Ivanom, korisnicom knjižnice, i njezinim psom-vodičem. Pričala nam je o tome što studira, kako se snalazi u prometu, čime se bavi u slobodno vrijeme i kako bismo mi, osobe zdravog vida, mogli u svakodnevnim situacijama pomoći slijepim osobama. Naučili smo kako pristupiti slijepoj osobi, ispravno pružiti pomoć slijepoj osobi i, dakako, ne ometati pse-vodiče u njihovu radu – vođenju slijepe osobe.
Zahvaljujemo se Knjižnici za slijepe na pozivu i Ivani na organiziranom susretu kojim smo stekli uvid u načine pomoći osobama s oštećenjem vida i probudili shvaćanje posebitosti njihovih potreba.

U četvrtak, 20. listopada 2016. god. posjetili smo izložbu “Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti” u Muzeju suvremene umjetnosti. Podijeljeni u dvije skupine, uz pomoć stručnog vodstva, posjetili smo 4 lokacije (od izloženih osam) u zamišljenom prostoru muzeja – Tijaricu, Vis, Drniš i Liku. Zašto su ti krajevi pasivni krajevi Republike Hrvatske i što se gospodarski u cilju reaktiviranja tih krajeva mora promijeniti – čuli smo samo naznaku za naša osobna shvaćanja, proučavanja i spoznaju. Što znači riječ podobnost, a što podrazumijevamo pod pojmom brend, vjerujem da smo usvojili. Gradivo PIG-a je također pomoglo!

Do sljedećeg obrazovnog trenutka – mislite i djelujte u Hrvatskoj!

Pogledajte galeriju slika:
Komentari su
isključeni

Kako bismo bili u skladu s novom Općom odredbom o zaštiti podataka ažurirali smo našu politiku privatnosti i upotrebe kolačića. Kolačiće koristimo kako bismo mogli ispravno prikazati sadržaj i analizirati korištenje web stranice.

U svakom trenutku možete blokirati kolačiće pomoću odgovarajuće postavke web preglednika. Ukoliko blokirate kolačiće, upotreba ove web stranice možda neće biti u potpunosti moguća.

Želite li saznati više o privatnosti i kolačićima, molimo Vas da pročitate Pravila privatnosti i Postavke kolačića.